Peyek Udang

Wednesday, April 14, 2010




Bahan:
500 gm             udang kertas besar
3 sudu              tepung gandum
3 sudu              tepung jagung
3 sudu              tepung beras
1 biji                 telur
2 sudu besar     biji ketumbar
2 sudu besar     jintan manis
1 sudu besar     jintan putih
2 ulas               bawang merah
2 ulas               bawang putih
1 sudu kecil     serbuk kunyit
½ cawan          air
Garam secukup rasa

Caranya:
Biji ketumbar, jintan manis, jintan putih, bawang putih di tumbuk kasar. Hiriskan bawang merah. Gaulkan udang yang telah dibuang kulitnya dengan bahan yang ditumbuk tadi. Campurkan garam, bawang merah, serbuk kunyit, telur dan ketiga tepung serta air tadi. Masukkan beberapa titik minyak. Gorengkan dengan minyak yang panas. Hidangan boleh dimakan bersama nasi atau dimakan begitu sahaja.

0 comments:

IamonlyHuman's BloG Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino