Bahan-Bahan:
½ kg tepung gandum
1 paket yis Mauripan
2 sudu susu pekat (boleh juga guna susu tepung)
2 sudu mentega
1 biji telur
2 biji kentang (direbus dan dilenyek halus)
garam secukup rasa
air
gula aising atau coklat masakan
Cara:
- Serbuk yis dilarutkan ke dalam air suam.
- Gaulkan sebati tepung gandum bersama susu pekat, marjerin, telur, kentang dan garam.
- Masukkan larutan yis tadi dan masukkan air sedikit demi sedikit sehingga doh lembut.
- Simpan doh selama ½ jam sehingga ia kembang. Perlu ditutup dengan kain lembab atau penutup.
- Uli doh kemudian bentukkan seperti gelang atau cincin.
- Setelah digoreng, toskan dan golekkan atas gula aising. Jika suka coklat boleh juga disalutkan dengan coklat masakan yang telah dicairkan bersama mentega.
Selamat mencuba
0 comments:
Post a Comment